Дамјан Манчевски

img

Дамјан Манчевски

Министер за информатичко општество и администрација

Биографија

Дамјан Манчевски е роден на 27 јануари 1978 во Скопје. Тој е женет и има две деца. Зборува македонски, англиски и српско-хрватски јазик. Во 2005 дипломирал на електротехничкиот факултет во Скопје, а пред тоа бил потпретседател на подмладокот на СДСМ во периодот 2001–2003. Има диплома од Електротехничкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје на студиската програма Електротехника и телекомуникации. Во 2009 е Чивниг стипендист на Универзитетот Бирмингем во Обединетото Кралство, стекнувајќи се со сертификат на постдипломските студии. Во 2003 година учествувал во програмата на Стејт Департментот на САД „Млади Европски лидери и политиките на САД за актуелните политички, економски и социјални прашања“, додека пак од 2003 до 2004 година учествувал во „Школа за идни политичари“ во организација на Фондациите Фридрих Еберт и Алфред Мозер.

Манчевски има повеќе од десет годишно работно искуство во областа на ИКТ, како менаџер и извршен директор на неколку компании. Помеѓу 2005 и 2006 година работел и како инженер за радиофреквенции во Агенцијата за електронски комуникации (АЕК).

За член во советот на Град Скопје бил избран по локалните избори во 2013, каде воедно бил и координатор на советничката група на СДСМ. Во јуни истата година бил назначен за потпретседател на партијата, а во 2015 за шеф на изборниот штаб на СДСМ за парламентарните избори во 2016. По изборите станал пратеник како кандидат од првата изборна единица, а потоа и министер во владата на Зоран Заев.

Имотна состојба

13.374 евра
69.450 евра
7.000 евра
Министерот Дамјан Манчевски пријавил дека има автомобил Сеат Алтеа вреден 13.374 евра и два кредити од по 50.301 односно 14.000 евра.

Сопругата на Манчевски има девизна штедна книшка од 2.900 евра. Заедно тие имаат две градежни земјишта од по 3.500 евра во Чучер-Сандево а нивните деца имаат девизни штедни книшки од 650 и 1.599 евра.

Вредноста на имотниот лист на Дамјан Манчевски изнесува 89.824 евра и истата е пресметана според податоците објавени на веб-страната на Државната комисија за спречување на корупција.

Министерот Дамјан Манчевски на 17.11.2018 за СКУП потврди дека тоа е неговата имотна листа и во истата нема промени.

css.php