Ејуп Аљими

img

Ејуп Аљими

Пратеник

Биографија

Пратеникот Ејуп Аљими е член на партијата ДУИ. Тој е роден на 10 февруари 1980 година во с.Танушевци, Скопје. Има завршено Правен факултет.

Активности во Собранието:

 • Буџетски совет, член
 • Законодавно-правна комисија, член
 • Комисија за надзор над работата на Управата за безбедност и контраразузнавање и на Агенцијата за разузнавање, член
 • Комисија за надзор над спроведувањето на посебната истражна мерка следење на комуникациите од страна на Министерството за внатрешни работи, Управата за финансиска полиција, Царинската управа и Министерството за одбрана, член
 • Комисија за одбрана и безбедност, заменик-член
 • Комисија за прашања на изборите и именувањата, заменик-член
 • Комисија за финансирање и буџет, заменик-член
 • Комисија за европски прашања, заменик-член
 • Делегација на Собранието на Република Македонија во Интерпарламентарната унија (ИПУ), член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Албанија, претседател
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Грција, член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентите на Република Исланд и Кралството Норвешка, член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Италија, член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Јапонија, член

Имотна состојба

4.878 евра
100.000 евра
900.000 евра

Пратеникот Ејуп Аљими има изјавувано дека поседува куќа, двор и земјиште во Скопје, сите вредни 1.000.000 евра. Тој има и моторно возило Ланциа Делта вредно 4.878 евра, како и поврат на средства од уплатен судски депозит и уплата по договор за цесија.

Вредноста на пријавениот имот на Ејуп Аљими изнесува 1.004.878 евра и истата е пресметана според податоците објавени на веб-страната на Државната комисија за спречување корупција.

Активности

Собраниски активности за 2018 година:

 • Број на присуства во Собрание: 100 
 • Број на отсуства: 5 оправдани и 6 неоправдани отсуства
 • Број на поднесени предлог закони/амандмани: 97 закони и 0 амандмани
 • Број на пратенички прашања: 1
 • Број на излагања на пленарна седница: 8 дискусии на пленарна седница, 2 (контра) реплики и 2 процедурални
 • Број на излагања на седници на работни тела, совети и други тела: 39
 • Работни тела член/присуство/одржани: 8/59/118
 • Работни тела заменик член/присуство/одржани: 8/19/95
 • Број на регистрирани гласања на пратеникот (закони/амандмани/останато1/останато2): 229/0/343/220

Податоците се преземени од извештајниот период од  јануари до  јуни 2018 година, и извештајниот период од јули до декември 2018 година, кој е производ од соработката на Собранието на Република Македонија со Граѓанската асоцијација „МОСТ“).

 • МЕСЕЧНА ПЛАТА: 69.044 денари.
 • Во период од јануари до јули вкупно земал: 483.308 денари или 7.859 евра
 • Дневници за службени патувања во странство за 2018 година: 1.190 евра

 

css.php