Лилјана Поповска

img

Лилјана Поповска

Пратеник

Биографија

Пратеничката Лилјана Поповска е член на партијата ДОМ. Таа е родена на 24 мај 1956 во Прилеп. Поповска е дипломиран инженер технолог, Технолошко-металуршки факултет – Скопје; магистер на технички науки; доктор на политички науки.

Поповска од 1996 до 1998 година е советник во Советот на Град Скопје и координатор на советничката група на Либерално демократската партија. Од 1998 до 1999 година е заменик министер за развој а од 2002 до 2006 година таа е пратеник во Собранието на Република Македонија, при што во периодот 2003 до 2005 била и потпретседател на Собранието на Република Македонија.

Активности во Собранието:

 • Комисија за уставни прашања, член
 • Комисија за надворешна политика, член
 • Комисија за транспорт, врски и екологија, член
 • Комисија за труд и социјална политика, заменик-член
 • Делегација на Собранието на Република Македонија во Парламентарниот комитет за стабилизација и асоцијација, член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Сојузна Република Германија, член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Словенија, член
 • Клуб на пратенички, член на претседателство
 • Интерпартиска парламентарна група за правата на лицата со посебни способности (ИППГ), заменик-претседавач

Имотна состојба

16.700 евра
246.549 евра
13.496 евра
329.443 евра
13.270 евра

Пратеничката Лилјана Поповска пријавила акции во износ од 43.000 евра, три дивиденди од 2.918 евра и денарска платежна картичка во износ од 7.115 евра. Заедно со сопругот имаат заем од 9.756 евра, приватна фирма вредна 13.496 евра и стан во Скопје вреден 63.000 евра.

Сопругот на Поповска има 3 земјишта во Горно Соње во вредност од 13.270 евра, два деловни простори од 80.493 евра како и два станови во Скопје вредни 103.056 евра. Поповски има моторно возило Фолксваген Голф вредно 16.700 евра, повеќе акции, удели, дивиденди и хонорари за превод со вкупна вредност од 164.579 евра. Тој има и девизна сметка од 3.374 евра, денарска платежна картичка од 3.707 евра, кредит од 59.994 евра и финансиски средства од 35.000 евра.

Вредноста на пријавениот имот на Лилјана Поповска изнесува 619.457 евра и истата е пресметана според податоците објавени на веб-страната на Државната комисија за спречување корупција.

Во изјава за СКУП на прашањетп за која приватна фирма наведена како имот без карактеристика станува збор, пратеничката одговори: „ Фирмата се вика „Хема“ и има тројца вработени“.

Истражувања

Во истражувањето од февруари 2016 година – СКУП истражува: Пратеници – една дискусија 400 евра  се открива дека пратениците за еден ден поминат во Собранието прават трошок од 12.000 денари. За секој закон трошат по 3.300 евра, додека секое притискање на копчето за гласање од страна на пратениците, државата ја чини 1.450 денари. На располагање на јавноста ја ставаме и целосната база на податоци за примањa.

Активности

Собраниски активности за 2018 година:

 • Број на присуства во Собрание: 99
 • Број на отсуства: 11 оправдани и 1 неоправдани отсуства
 • Број на поднесени предлог закони/амандмани: 17 закони и 8 амандмани
 • Број на пратенички прашања: 0
 • Број на излагања на пленарна седница: 2 дискусии на пленарна седница, 5 (контра) реплики и 2 процедурални
 • Број на излагања на седници на работни тела, совети и други тела: 18
 • Работни тела член/присуство/одржани: 6/34/62
 • Работни тела заменик член/присуство/одржани: 2/0/26
 • Број на регистрирани гласања на пратеникот (закони/амандмани/останато1/останато2): 162/0/339/190

  Податоците се преземени од извештајниот период од  јануари до  јуни 2018 година, и извештајниот период од јули до декември 2018 година, кој е производ од соработката на Собранието на Република Македонија со Граѓанската асоцијација „МОСТ“).

 • МЕСЕЧНА ПЛАТА: 73.352 денари.
 • Во период од јануари до јули вкупно земала: 513.464 денари или 8.349 евра

 

 

 

 

css.php