Магдалена Манаскова

img

Магдалена Манаскова

Пратеник

Биографија

Пратеничката Магдалена Манаскова е член на партијата ВМРО-ДПМНЕ. Таа е родена на 22 јуни 1981 во Кочани. Манаскова дипломирала Историја на уметноста и археологија – Филозофски факултет, УКИМ, Скопје. Специјалист за заштита на културно наследство, Рицумејкан универзитет – Кјото.

Активности во Собранието:

 • Национален совет за евроинтеграции, заменик-член
 • Комисија за надворешна политика, заменик-претседател
 • Комисија за европски прашања, член
 • Комисија за култура, член
 • Комисија за локална самоуправа, заменик-член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Индонезија, член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентите на Република Исланд и Кралството Норвешка, член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со парламентите на земјите од Латинска Америка и од Карибите, член

Имотна состојба

68.922 евра
1.951 евра
1.057 евра
813 евра

За пратеничката Магдалена Манаскова на веб-страната на Државната комисија за спречување на корупција се достапни две имотни листи.

Благородните метали, уметничките и колекционерски предмети, кредитот, станот и куќата се застапени во двете имотни листи. Со тоа што во едната имотна листа сите се во износ од 50.337 евра, додека во другата вкупниот износ е 72.743 евра.

Истражувања

Во истражувањето од февруари 2016 година – СКУП истражува: Пратеници – една дискусија 400 евра  се открива дека пратениците за еден ден поминат во Собранието прават трошок од 12.000 денари. За секој закон трошат по 3.300 евра, додека секое притискање на копчето за гласање од страна на пратениците, државата ја чини 1.450 денари. На располагање на јавноста ја ставаме и целосната база на податоци за примањa.

Активности

Собраниски активности за 2018 година:

 • Број на присуства во Собрание: 70
 • Број на отсуства: 40 оправдани и 1 неоправдани отсуства
 • Број на поднесени предлог закони/амандмани: 2 закони и 117 амандмани
 • Број на пратенички прашања: 11
 • Број на излагања на пленарна седница: 7 дискусии на пленарна седница, 13 (контра) реплики и 0 процедурални
 • Број на излагања на седници на работни тела, совети и други тела: 12
 • Работни тела член/присуство/одржани: 4/11/32
 • Работни тела заменик член/присуство/одржани: 6/6/20
 • Број на регистрирани гласања на пратеникот (закони/амандмани/останато1/останато2): 14/0/24/34

Податоците се преземени од извештајниот период од  јануари до  јуни 2018 година, и извештајниот период од јули до декември 2018 година, кој е производ од соработката на Собранието на Република Македонија со Граѓанската асоцијација „МОСТ“

 • МЕСЕЧНА ПЛАТА: 65.046 денари.
 • Во период од јануари до јули вкупно земала: 455.322 денари или 7.404 евра
 • Исплатени патни трошоци за користење на сопствено возило за службени потреби за 2018 година: 160.440 денари или 2.609 евра

 

css.php