Мира Стојчевска

img

Мира Стојчевска

Пратеник

Биографија

Пратеничката Мира Стојчевска е родена на 19 јули 1966 година во Битола. По професија е дипломиран шумарски инженер при Шумарскиот факултет.

Активности во Собранието:

 • Комисија за економски прашања, член;
 • Комисија за земјоделство, шумарство и водостопанство, член;
 • Законодавно-правна комисија, заменик-член;
 • Комисија за одбрана и безбедност, заменик-член;
 • Комисија за финансирање и буџет, заменик-член;
 • Делегација на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на Медитеранот (ПС на Медитеранот), заменик-член;
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Австралија и со Парламентот на Нов Зеланд, член;
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Швајцарската Конфедерација, член;
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Кралството Шведска, член.

Имотна состојба

15.496 евра
23.226 евра
14.873 евра

Мира Стојчевска има пријавено кредит во висина од 9.756 евра, девизен депозит од 1.300 евра и кредитна картичка со 520 евра.
Децата на Стојчевска имаат автомобил Поло 4.439 евра. Додека пак, нејзиниот сопруг поседува имот во Делчево и тоа куќа вредна 23.226 и куќа со двор и земјоделско земјиште чија вредност не е наведена во имотниот лист. Тој поседува и стан во Скопје, за кој исто така не се знае колку вреди.
Сопругот на Стојчевска зема месечна плата од 390 евра и има автомобил Пежо 206 вреден 11.057 евра. На денарската платежна картичка располага со 2.254 евра, а на кредитната со 650 евра.

Вредноста на пријавениот имот на Мира Стојчевска изнесува 53.596 евра и истата е пресметана според податоците објавени на веб-страна на Државната комисија за спречување на корупција.

Медиумска изложеност

Пратеничката наиде на остри критики од јавноста по изјавата дека зголемувањето на акцизата нема да влијае на сиромашните граѓани.

Активности

Собраниски активности:

 • Број на присуства во Собрание: 55
 • Број на отсуства: 0 оправдани и 0 неоправдани отсуства
 • Број на поднесени предлог закони/амандмани: 3 закони и 13 амандмани
 • Број на пратенички прашања: 2
 • Број на излагања на пленарна седница: 3 дискусии на пленарна седница, 5 (контра)реплики и 0 процедурални
 • Број на излагања на седници на работни тела, совети и други тела: 20
 • Работни тела член/присуство/одржани: 2/25/26
 • Работни тела заменик член/присуство/одржани: 3/44/83
 • Број на регистрирани гласања на пратеникот (закони/амандмани/останато1/останато2): 173/0/267/88

(Податоците се преземени од извештајниот период од 1 јануари до 30 јуни 2018 година, кој е производ од соработката на Собранието на Република Македонија со Граѓанската асоцијација „МОСТ“).

 • МЕСЕЧНА ПЛАТА: 70.583 денари (со исклучок во периодот февруари-јули кога земала плата од 70.889 денари)
 • Во период од јануари до јули вкупно земала: 495.917 денари или 8.064 евра
 • Исплатени патни трошоци за користење на сопствено возило за службени потреби во првото шестмесечје од 2018 година: 765.200 денари или 12.447 евра
 • Дневници за службени патувања во странство за периодот јануар-јули 2018 година: 82 евра.
css.php