Мирсада Емини Асани

img

Мирсада Емини Асани

Пратеник

Биографија

Пратеничката Мирсада Емини Асани е член на партијата ДУИ: Таа е родена на 8 јули 1965 во Тетово. Образование: Специјалист.

Активности во Собранието:

 • Комисија за здравство, претседател
 • Постојана анкетна комисија за заштита на слободите и правата на граѓанинот, член
 • Комисија за еднакви можности на жените и мажите, член
 • Комисија за култура, заменик-член
 • Комисија за труд и социјална политика, заменик-член
 • Комисија за деловнички и мандатно-имунитетни прашања, заменик-член
 • Делегација на Собранието на Република Македонија во Парламентарната димензија на Централноевропската иницијатива (ПД ЦЕИ), член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Австралија и со Парламентот на Нов Зеланд, член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Индонезија, член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Монголија, член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Србија, член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Финска, член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Црна Гора, член
 • Интерпартиска парламентарна група за правата на лицата со посебни способности (ИППГ), заменик-претседавач

 

Имотна состојба

7.967 евра
178.862 евра
39.024 евра

Сопругот на пратеничката Мирсада Емини Асани има пријавено две моторни возила Фолксваген Голф 4 и Фолксваген Голф 5 вредни 7.967 евра. Нејзините родители имаат земјиште и две куќи во с.Чегране, Гостивар вредни 217.886 евра.

Вредноста на пријавениот имот на Мирсада Емини Асани изнесува 225.854 евра и истата е пресметана според податоците објавени на веб-страната на Државната комисија за спречување корупција.

Истражувања

Во истражувањето од февруари 2016 година – СКУП истражува: Пратеници – една дискусија 400 евра  се открива дека пратениците за еден ден поминат во Собранието прават трошок од 12.000 денари. За секој закон трошат по 3.300 евра, додека секое притискање на копчето за гласање од страна на пратениците, државата ја чини 1.450 денари. На располагање на јавноста ја ставаме и целосната база на податоци за примањa.

Активности

Собраниски активности за 2018:

 • Број на присуства во Собрание: 105 пати
 • Број на отсуства: 4 оправдани и 2 неоправдани отсуства
 • Број на поднесени предлог закони/амандмани: 6 закони и 0 амандмани
 • Број на пратенички прашања: 6
 • Број на излагања на пленарна седница: 6 дискусии на пленарна седница, 0 (контра) реплики и 0 процедурални
 • Број на излагања на седници на работни тела, совети и други тела: 16
 • Работни тела член/присуство/одржани: 6/20/22
 • Работни тела заменик член/присуство/одржани: 6/27/44
 • Број на регистрирани гласања на пратеникот (закони/амандмани/останато1/останато2): 233/0/308/235

Податоците се преземени од извештајниот период од јануари до јуни 2018 година и извештајниот период од јули до декември 2018 година, кој е производ од соработката на Собранието на Република Македонија со Граѓанската асоцијација „МОСТ“.

 • МЕСЕЧНА ПЛАТА: 72.621 денари (со исклучок на месеците јануари и февруари кога месечната плата изнесувала 72.296 денари).
 • Во период од јануари до јули вкупно земала: 507.697 денари или 8.255 евра
 • Исплатени патни трошоци за користење на сопствено возило за службени потреби за 2018 година: 479.662 денари или 7.799 евра
 • Дневници за службени патувања во странство за периодот јануари-јули 2018 година: 401 евра

 

css.php