Садула Дураки

img

Садула Дураки

Министер за животна средина и просторно планирање

Биографија

Садула Дураки е роден на 21 јануари 1960 година во Липково. Дипломирал на машински факултет при Универзитетот во Приштина (1990 година).  Од 1997 до 2000 година бил наставник во техничкото училиште „Наце Буѓони“ во Куманово, а во периодот од 2000 до 2005 година е виш цариснки соработник во царинската управа. Потоа ја презема функцијата министер за земјоделство, шумарство и водостопанство.Четири годинии подоцна, во 2009 станува градоначалник на општина Липково каде останува на функција до 2017 година. По оваа функција, станува министер за животна средина и просторно планирање.

Имотна состојба

7.967 евра
22.764 евра
303 евра
22.137
Садула Дураки пријавил дека поседува едно моторно возило Ауди А4 1.9 2003/2003 вредно 6.016 евра и девизна штедна книжа со 21.000 американски долари.

Сопругата на Дураки има автомобил А класа вредно 1.951 евра и земјоделско земјиште вредно 15.000 евра.

Неговите родители поседуваат еден стан во Скопје вреден 22.764 евра и земјоделско земјиште вредно 7317 евра.

Вредноста на имотниот лист на Садула Дураки изнесува 53.351 евра и истата е пресметана според податоците од Државната комисија за спречување корупција. 

Медиумска изложеност

Пред да стане министер за животна средина и просторно планирање, медиумите пишуваа за неговото минато како припадник на ОНА во конфликтот оф 2001 година. Дураки беше осомничен во судскиот предмет „Липковска брана“, кој беше затворен со автентичното толкување на Законот за амнестија, изгласано од страна на пратениците во 2011 година.

css.php