Соња Мираковска

img

Соња Мираковска

Пратеник

Биографија

Пратеничката Соња Мираковска е родена на 12 септември 1963 година во Берово. По професија е дипломиран правник, при Правниот факултет „Јустинијан Први“ на Универзитетот Св.Кирил и Методиј во Скопје.

Активности во Собранието:

 • Буџетски совет, член;
 • Законодавно-правна комисија, претседател;
 • Комисија за уставни прашања, член;
 • Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците, член;
 • Комисија за транспорт, врски и екологија, заменик-член;
 • Делегација на Собранието на Република Македонија во Парламентарниот комитет за стабилизација и асоцијација, член;
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Словачката Република, претседател;
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Австралија и со Парламентот на Нов Зеланд, член;
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со парламентите на земјите од Латинска Америка и од Карибите, член;
 • Клуб на пратенички, член на претседателство.

Имотна состојба

12.000 евра
37.100 евра
5.000 евра

Соња Мираковска изјавила дека поседува стан во Скопје вреден 37.100 евра и автомобил Авео Шевролет вреден 12.000 евра. Исто така, има и девизна штедна книшка со 5.000 евра.

Вредноста на пријавениот имотот на Соња Мираковска изнесува 54.100 евра и истата е пресметана според податоците објавени на веб-страна на Државната комисија за спречување на корупција.

Истражувања

Во истражувањето од февруари 2016-та година СКУП истражува: Пратеници – една дискусија 400 евра  се открива дека пратениците за еден ден поминат во Собранието прават трошок од 12.000 денари. За секој закон трошат по 3.300 евра, додека секое притискање на копчето за гласање од страна на пратениците, државата ја чини 1.450 денари. На располагање на јавноста ја ставаме и целосната база на податоци за примањата на пратениците.

Активности

Собраниски активности за 2018 година:

 • Број на присуства во Собрание: 107
 • Број на отсуства: 1 оправдани и 3 неоправдани отсуства
 • Број на поднесени предлог закони/амандмани: 18 закони и 82 амандмани
 • Број на пратенички прашања: 0
 • Број на излагања на пленарна седница: 14 дискусии на пленарна седница, 12 (контра)реплики и 0 процедурални
 • Број на излагања на седници на работни тела, совети и други тела: 43
 • Работни тела член/присуство/одржани: 8/136/173
 • Работни тела заменик член/присуство/одржани: 2/5/36
 • Број на регистрирани гласања на пратеникот (закони/амандмани/останато1/останато2): 205/0/392/228

Податоците се преземени од извештајниот период од јануари до јуни 2018 година и извештајниот период од јули до декември 2018 година, кој е производ од соработката на Собранието на Република Македонија со Граѓанската асоцијација „МОСТ“.

 • МЕСЕЧНА ПЛАТА: 73.597 денари.
 • Во период од јануари до јули вкупно земала: 515.179 денари или 8.377 евра
 • Исплатени патни трошоци за користење на сопствено возило за службени потреби во 2018 година: 74.966 денари или 1.219 евра.
css.php