ЕКСПОЗИЦИЈА

Хазби Лика

Поранешен - Заменик на претседателот на Владата задолжен за спроведување на Рамковниот договор и политички систем

Хазби Лика е роден на 19 април 1972 година во Тетово. Основно училиште завршил во родното место. Средното образование го започнал во техничкото средно училиште во Тетово, а го завршил во Качаник. Со високо образование се стекнал на Универзитетот на Тирана (1998), на Факултетот за историја и филологија/Албански јазик и книжевност.

Во својата кариера како политичар бил пратеник (2002-2003 и 2014-2016), заменик-министер за Внатрешни работи (2003-2005) и Градоначалник на општина Тетово (2005-2009).

Во периодот од 2002-2005, е избран за претседател на огранокот за тетовскиот регион, а во периодот од 2005-2009 за претседател на огранокот за градот Тетово. Од создавањето на Демократската унија за интеграција, е член на Централниот одбор, а од периодот меѓу 2009-2015 ја врши функцијата на организационен секретар.

На 30.05.2017, е избран за Заменик на претседател на Владата на Република Македонија задолжен за спроведување на Рамковен договор и политички систем.

20.000 евра
464.000 евра
200.000 евра
324.799 евра
115.000 евра
Министерот Хазби Лика како личен имот ја пријавил месечната плата за која не е наведена вредноста.

Тој има и кредит од 54.000 евра и поседува автомобил „Форд Фиеста“ вреден 7.000 евра.

Сопругата на Лика добива месечна плата од 500 евра и поседува дуќан во Приштина чија вредност е 34.000 евра.

На нејзино име запишано е и градежно земјиште вредно 100.000 евра, за кое не е наведена локацијата.

Неговиот брат поседува земјоделско земјиште во Дебар, вредно 15.000 евра, два автомобила „Нисан Микра“ и „Нисан Триал“, и добива месечна плата од 300 евра.

Братот на Лика има и кредит од 270.000 евра. Тој исто така има дуќан во Дебар вреден 60.000 евра и ја поседува фирмата „Лика-компани“ вредна 200.000 евра.

Родителите на Хазби Лика поседуваат куќа, двор и деловен простор во Тетово, вредни 370.000 евра. Тие исто така се сопственици на автомобил „Сузуки Игнис“ во вредност од 4.000 евра.

Вредноста на имотниот лист на Хазби Лика изнесува 1.123.779 евра и истата е пресметана според податоците објавени на веб-страната на Државната комисија за спречување на корупција.

Од 2019 година не е дел од владиниот кабинет ниту пак е носител на некоја друга државна или јавна функција.

Медиумите пишуваа дека министерот Лика неколку месеци не се појавува на работа заради лошите односи со лидерот на ДУИ, Али Ахмети.

 

Вкупен имот во € по години