ЕКСПОЗИЦИЈА

Крсто Јовановски

Пратеник
ВМРО-ДПМНЕ

Пратеникот Крсто Јовановски е член на партијата ВМРО-ДПМНЕ. Тој е роден на 13 март 1960 година во Велес. Јовановски има завршено факултет за драмски уметности.

Активности во Собранието:

 • Постојана анкетна комисија за заштита на слободите и правата на граѓанинот, член
 • Комисија за култура, член
 • Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците, заменик-член
 • Комисија за образование, наука и спорт, заменик-член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Австралија и со Парламентот на Нов Зеланд, член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Кралството Данска, член
2.520 евра
10.732 евра

Пратеникот Крсто Јовановски има изјавувано дека поседува моторно возило Форд Фусион вредно 2.520 евра и кредит од 10.732 евра.

Вредноста на пријавениот имот на Крсто Јовановски изнесува 13.252 евра и истата е пресметана според податоците објавени на веб-страната на Државната комисија за спречување корупција.

Собраниски активности за 2018 година:

 • Број на присуства во Собрание: 68
 • Број на отсуства: 40 оправдани и 3 неоправдани отсуства
 • Број на поднесени предлог закони/амандмани: 3 закони и 30 амандмани
 • Број на пратенички прашања: 1
 • Број на излагања на пленарна седница: 5 дискусии на пленарна седница, 12 (контра) реплики и 0 процедурални
 • Број на излагања на седници на работни тела, совети и други тела: 1
 • Работни тела член/присуство/одржани: 8/2/17
 • Работни тела заменик член/присуство/одржани: 4/5/88
 • Број на регистрирани гласања на пратеникот (закони/амандмани/останато1/останато2): 7/0/32/31

Податоците се преземени од извештајниот период од  јануари до  јуни 2018 година, и извештајниот период од јули до декември 2018 година, кој е производ од соработката на Собранието на Република Македонија со Граѓанската асоцијација „МОСТ“).

 • МЕСЕЧНА ПЛАТА: 72.428 денари.
 • Во период од јануари до јули вкупно земал: 506.996 денари или 8.244 евра

Вкупен имот во € по години