ЕКСПОЗИЦИЈА

Мендух Тачи

Пратеник
Демократска партија на Албанците

Пратеникот Мендух Тачи е член на партијата ДПА. Тој е роден на 3 март 1965 година во Тетово. Има завршено Факултет за стоматологија, Приштински Универзитет.

Со распадот на Југославија во Македонија се интензивираат албанските политички движења. Прва е формирана Партијата за демократски просперитет (ПДП), во која влегува и Тачи. Но, веќе во 1993 година, партиското радикално крило, ја напушта партијата и формира нова политичка сила, кој подоцна беше именувана како Демократската партија на Албанците. Нивен лидер бил Арбен Џафери, а заменик Мендух Тачи. Во 1998 година, по парламентарните избори, ДПА влегува во парламентот, и со тоа Тачи како заменик. Во 2006 година неговата партија се приклучува на владината коалиција. Во новоизбраниот парламент Тачи е член на комисијата за одбрана и безбедност.

3.902 евра
285.772 евра
194.919 евра

Пратеникот Мендух Тачи има изјавувано дека поседува куќа со двор вредна 211.382 евра  куќа со деловен простор и двор вредна 74.390 евра, двете во Тетово. Тачи има депозизт од 103.356 евра и кредит од 14.000 евра. Неговата сопруга поседува моторно возило Пежо вредно 3.902 евра и орочен девизен депозит од 52.961 евра. На неговата имотна листа има и побарување по основ на даден заем од 22.300 евра.

Вредноста на пријавениот имот на Мендух Тачи изнесува 484.593 евра и истата е пресметана според податоците објавени на веб-страната на Државната комисија за спречување корупција.

 

Собраниски активности за 2018:

 • Број на присуства во Собрание: 13
 • Број на отсуства: 92 оправдани и 5 неоправдани отсуства
 • Број на поднесени предлог закони/амандмани: 1 закони и 0 амандмани
 • Број на пратенички прашања: 0
 • Број на излагања на пленарна седница: 0 дискусии на пленарна седница, 0 (контра) реплики и 0 процедурални
 • Број на излагања на седници на работни тела, совети и други тела: 0
 • Работни тела член/присуство/одржани: 0/0/0
 • Работни тела заменик член/присуство/одржани: 0/0/0
 • Број на регистрирани гласања на пратеникот (закони/амандмани/останато1/останато2): 1/0/16/3

Податоците се преземени од извештајниот период од јануари до јуни 2018 година и извештајниот период од јули до декември 2018 година, кој е производ од соработката на Собранието на Република Македонија со Граѓанската асоцијација „МОСТ“.

 • МЕСЕЧНА ПЛАТА: 69.352 денари (со исклучок на месеците мај, јуни и јули кога месечната плата изнесувала 69.660 денари).
 • Во период од јануари до јули вкупно земал: 486.388 денари или 7.909 евра

 

 

 

Вкупен имот во € по години