ЕКСПОЗИЦИЈА

Зоран Заев

Претседател на Владата на Република Северна Македонија
СДСМ

Премиерот Зоран Заев е искусен политичар посветен на градење подобра иднина за Северна Македонија и Западен Балкан како дел од ЕУ. Тој е страсен поборник на концептот „Едно општество за сите“, за просперитет преку дијалог, компромис, мир и меѓусебно почитување.

Според официјално објавената биографија, по неговиот избор за премиер на Република Северна Македонија во 2017 година, тој енергично работеше на подобрување на имиџот на земјата на меѓународната сцена. Како резултат на тоа, во јули 2018 година, на Самитот на НАТО во Брисел, Република Северна Македонија ја доби поканата за почеток на пристапните преговори за членство во НАТО и на 27 март 2020 година Северна Македонија стана дел од НАТО семејството на триесет нации и скоро една милијарда луѓе. Покрај тоа, премиерот Заев е силен поддржувач на аспирациите на земјата за евроатланска интеграција, со фокус на добрососедската политика, враќајќи ја довербата на стратешките партнери од ЕУ и САД.

Откако стана премиер, Заев го потпиша Договорот за стратешко партнерство, пријателство и добрососедство со Бугарија, а во јуни 2018 година, новата Влада, предводена од  Заев, го потпиша Договорот од Преспа со Грција за решавање на прашањето за името, со што се создава нова позитивна динамика за регионот. Премиерот Заев, заедно со премиерот Ципрас од Грција, е добитник на наградите Евалд Фон Клеист, Меѓународниот мир на Вестфалија за 2020 година, Хесијанската награда за мир 2020 и Наградата за развој на Европа за најдобра практика во промовирање на соработка, единство, вклучување разновидност и позитивно размислување. Двајцата лидери беа номинирани и за Нобеловата награда за мир во 2019 година. Неодамна, премиерот Заев ја доби наградата за човекови права за 2020 година на Фондацијата Фридрих Еберт (ФЕС) во Берлин.

Од 2003 до 2005 година, тој беше член на македонскиот Парламент, по што се кандидираше за градоначалник на Струмица, позиција што ја извршуваше три последователни мандати, од 2005 до 2016 година. Во 2008 и 2009 година градот ја освои највисоката национална награда за животна средина, додека како градоначалник, Заев ја доби наградата за најдобра практика од Советот на Европа за првото јавно приватно партнерство во земјата. Тој беше избран за лидер на владејачкиот Социјалдемократски сојуз на Македонија (СДСМ) од 2013 година, откако беше заменик-претседател на партијата помеѓу 2006 и 2008 година. Премиерот Заев е член на СДСМ од 1996 година.

Премиерот Заев е економист и магистер по монетарна економија.

Премиерот Зоран Заев на свое име во 2016 година пријавил дека поседува само побарувањето од 69.919 евра.

Орочениот девизен депозит од 7.243 евра е на неговата сопруга, додека пак, 26.801 евра им припаѓаат на децата.

Куќата, деловниот простор, станот во Струмица, земјоделското земјиште во Муртино и акциите, вкупно вредни 625.122 евра припаѓаат на неговите родители.

Вредноста на имотниот лист на Зоран Заев изнесува 729.085 евра и истата е пресметана според податоците објавени на веб-страната на Државната комисија за спречување на корупција.

Во најновиот имотен лист доставен во 2020, по повторното превземање на функцијата премиер, Заев пријавил имот во вкупна вредност од 676.319 евра, или за ололу 54 илјади помалку од претходната состојба.

Во актуелната имотна состојба на Заев го нема орочениот девизен депозит на неговата сопруга и акциите на неговите родители.

Пријавена имотна состојба на Државната комисија за спречување на корупција. 

Премиерот Зоран Заев, покрај државната функција како Претседател на ВЛАДА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Скопје , во Централниот регистар на Република Македонија е заведен и како Претседател на Политичка партија СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА Скопје.

Дневниот весник Вечер пишуваше дека Заев, на 3-ти август 2008 година, бил аболициран од тогашниот претседател на држава и негов сопартиец Бранко Црвенковски. Заев беше обвинет за изградбата на трговскиот центар Глобал во Струмица, за кој подоцна Врховниот и Управниот суд одлучија дека нема криминал.

Заев беше обвинет и во случајот „Поткуп“, каде се тврдеше дека како градоначалник на Струмица барал поткуп од над 160 илјади евра од бизнисменот Иван Николов Сачевалиев за продажба на државно градежно земјиште. Но, во мај 2018 година Кривичниот суд донесе ослободителна пресуда за премиерот Зоран Заев.

 

Вкупен имот во € по години