ЕКСПОЗИЦИЈА

Соња Мираковска

Пратеник
Нова социјалдемократска партија

Пратеничката Соња Мираковска е родена на 12 септември 1963 година во Берово. По професија е дипломиран правник, при Правниот факултет „Јустинијан Први“ на Универзитетот Св.Кирил и Методиј во Скопје.

Активности во Собранието:

 • Буџетски совет, член;
 • Законодавно-правна комисија, претседател;
 • Комисија за уставни прашања, член;
 • Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците, член;
 • Комисија за транспорт, врски и екологија, заменик-член;
 • Делегација на Собранието на Република Македонија во Парламентарниот комитет за стабилизација и асоцијација, член;
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Словачката Република, претседател;
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Австралија и со Парламентот на Нов Зеланд, член;
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со парламентите на земјите од Латинска Америка и од Карибите, член;
 • Клуб на пратенички, член на претседателство.
12.000 евра
37.100 евра
5.000 евра

Соња Мираковска изјавила дека поседува стан во Скопје вреден 37.100 евра и автомобил Авео Шевролет вреден 12.000 евра. Исто така, има и девизна штедна книшка со 5.000 евра.

Вредноста на пријавениот имотот на Соња Мираковска изнесува 54.100 евра и истата е пресметана според податоците објавени на веб-страна на Државната комисија за спречување на корупција.

Собраниски активности за 2018 година:

 • Број на присуства во Собрание: 107
 • Број на отсуства: 1 оправдани и 3 неоправдани отсуства
 • Број на поднесени предлог закони/амандмани: 18 закони и 82 амандмани
 • Број на пратенички прашања: 0
 • Број на излагања на пленарна седница: 14 дискусии на пленарна седница, 12 (контра)реплики и 0 процедурални
 • Број на излагања на седници на работни тела, совети и други тела: 43
 • Работни тела член/присуство/одржани: 8/136/173
 • Работни тела заменик член/присуство/одржани: 2/5/36
 • Број на регистрирани гласања на пратеникот (закони/амандмани/останато1/останато2): 205/0/392/228

Податоците се преземени од извештајниот период од јануари до јуни 2018 година и извештајниот период од јули до декември 2018 година, кој е производ од соработката на Собранието на Република Македонија со Граѓанската асоцијација „МОСТ“.

 • МЕСЕЧНА ПЛАТА: 73.597 денари.
 • Во период од јануари до јули вкупно земала: 515.179 денари или 8.377 евра
 • Исплатени патни трошоци за користење на сопствено возило за службени потреби во 2018 година: 74.966 денари или 1.219 евра.

Вкупен имот во € по години