ЕКСПОЗИЦИЈА

Лилјана Затуроска

Поранешен пратеник
ВМРО-ДПМНЕ

Поранешната пратеничка Лилјана Затуроска (2008-2020) е член на партијата ВМРО-ДПМНЕ. Таа е  родена на 6 септември 1964 година во Битола. Затуроска е Дипломиран инженер архитект, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје.

 Активности во Собранието:

 • Комисија за транспорт, врски и екологија, претседател
 • Комисија за надзор над спроведувањето на посебната истражна мерка следење на комуникациите од страна на Министерството за внатрешни работи, Управата за финансиска полиција, Царинската управа и Министерството за одбрана, член
 • Законодавно-правна комисија, заменик-член
 • Комисија за еднакви можности на жените и мажите, заменик-член
 • Делегација на Собранието на Република Македонија во Парламентарниот комитет за стабилизација и асоцијација, член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Словенија, член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Хрватска, член

 

5.756 евра
67.123 евра
38.922 евра
1.398 евра
Пратеничката Лилјана Затуроска изјавила дека има кредит од 38.922 евра и моторно возило Лада Самара вредно 195 евра. Нејзиниот сопруг има земјиште, куќа и стан во Струга, сите вредни 33.919 евра, моторно возило Форд Фокус од 1.496 евра. Затуроска има и три орочени денарски депозити без наведена вредност. Заедно со сопругот има стан во Скопје вреден 29.003 евра, а нивните деца имаат автомоби  Мерцедес Ц 200 ЦДИ вредно 4.065 евра.

Вредноста напријавениот имот на Лилјана Затуроска изнесува 113.200 евра и истата е пресметана според податоците објавени на веб-страната на Државната комисија за спречување корупција.

Собраниски активности за 2018:

 • Број на присуства во Собрание: 73
 • Број на отсуства: 38 оправдани и 0 неоправдани отсуства
 • Број на поднесени предлог закони/амандмани: 5 закони и 249 амандмани
 • Број на пратенички прашања: 3
 • Број на излагања на пленарна седница: 13 дискусии на пленарна седница, 22 (контра) реплики и 0 процедурални
 • Број на излагања на седници на работни тела, совети и други тела: 15
 • Работни тела член/присуство/одржани: 5/25/40
 • Работни тела заменик член/присуство/одржани: 4/4/115
 • Број на регистрирани гласања на пратеникот (закони/амандмани/останато1/останато2): 30/0/72/98

Податоците се преземени од извештајниот период од јануари до јуни 2018 година и извештајниот период од јули до декември 2018 година, кој е производ од соработката на Собранието на Република Македонија со Граѓанската асоцијација „МОСТ“.

 • МЕСЕЧНА ПЛАТА: 71.644 денари (со исклучок на месеците април, мај, јуни и јули кога месечната плата изнесувала 71.970 денари).
 • Во период од јануари до јули вкупно земалa: 502.812 денари или 8.176 евра
 • Исплатени патни трошоци за користење на сопствено возило за службени потреби за 2018 година: 526.923 денари или 8.568 евра
 • Дневници за службени патувања во странство за периодот јануари-јули 2018 година: 199 евра

Вкупен имот во € по години