ЕКСПОЗИЦИЈА

Мирослав Јовановиќ

Пратеник
Српска странка во Македонија

Пратеникот Мирослав Јовановиќ е роден на  7 август 1960 година во с.Иванковци, Велес. По професија е дипломиран машински инженер.

Активности во Собранието:

 • Комисија за транспорт, врски и екологија, член;
 • Комисија за деловнички и мандатно-имунитетни прашања, член;
 • Законодавно-правна комисија, заменик-член;
 • Комисија за економски прашања, заменик-член;
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Монголија, член;
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Србија, член;
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Украина, член.
2.439 евра
48.780 евра

Мирослав Јовановиќ изјавил дека поседува автомобил Ровер 200 вреден 2.439 евра. Во имотниот лист запишана е и куќа вредна 48.780 евра, чија сопственост не е позната.

Вредноста на пријавениот имот на Мирослав Јовановиќ изнесува 51.220 евра и истата е пресметана според податоците објавени на веб-страна на Државната комисија за спречување на корупција.

Пријавена имотна состојба на Државната комисија за спречување на корупција.

Пратеникот Мирослав Јовановиќ во Централниот Регистар на Република Македонија е наведен како претседател со неограничени овластувања во Политичка партија Српска Странка во Македонија Куманово.

Собраниски активности за 2018:

 • Број на присуства во Собрание: 111 
 • Број на отсуства: 0 оправдани и 0 неоправдани отсуства
 • Број на поднесени предлог закони/амандмани: 12 закони и 18 амандмани
 • Број на пратенички прашања: 4
 • Број на излагања на пленарна седница: 0 дискусии на пленарна седница, 0 (контра)реплики и 0 процедурални
 • Број на излагања на седници на работни тела, совети и други тела: 1
 • Работни тела член/присуство/одржани: 4/39/40
 • Работни тела заменик член/присуство/одржани: 4/102/137
 • Број на регистрирани гласања на пратеникот (закони/амандмани/останато1/останато2): 244/0/422/243

Податоците се преземени од извештајниот период од јануари до јуни 2018 година и извештајниот период од јули до декември 2018 година, кој е производ од соработката на Собранието на Република Македонија со Граѓанската асоцијација „МОСТ“.

Исплатени патни трошоци за користење на сопствено возило за службени потреби во 2018 година: 63.672 денари или 1.035 евра.

Вкупен имот во € по години