ЕКСПОЗИЦИЈА

Ејуп Аљими

Пратеник
ДУИ

Пратеникот Ејуп Аљими е член на партијата ДУИ. Тој е роден на 10 февруари 1980 година во с.Танушевци, Скопје. Има завршено Правен факултет.

Активности во Собранието:

 • Буџетски совет, член
 • Законодавно-правна комисија, член
 • Комисија за надзор над работата на Управата за безбедност и контраразузнавање и на Агенцијата за разузнавање, член
 • Комисија за надзор над спроведувањето на посебната истражна мерка следење на комуникациите од страна на Министерството за внатрешни работи, Управата за финансиска полиција, Царинската управа и Министерството за одбрана, член
 • Комисија за одбрана и безбедност, заменик-член
 • Комисија за прашања на изборите и именувањата, заменик-член
 • Комисија за финансирање и буџет, заменик-член
 • Комисија за европски прашања, заменик-член
 • Делегација на Собранието на Република Македонија во Интерпарламентарната унија (ИПУ), член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Албанија, претседател
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Грција, член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентите на Република Исланд и Кралството Норвешка, член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Италија, член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Јапонија, член
4.878 евра
100.000 евра
900.000 евра

Пратеникот Ејуп Аљими има изјавувано дека поседува куќа, двор и земјиште во Скопје, сите вредни 1.000.000 евра. Тој има и моторно возило Ланциа Делта вредно 4.878 евра, како и поврат на средства од уплатен судски депозит и уплата по договор за цесија.

Вредноста на пријавениот имот на Ејуп Аљими изнесува 1.004.878 евра и истата е пресметана според податоците објавени на веб-страната на Државната комисија за спречување корупција.

Собраниски активности за 2018 година:

 • Број на присуства во Собрание: 100 
 • Број на отсуства: 5 оправдани и 6 неоправдани отсуства
 • Број на поднесени предлог закони/амандмани: 97 закони и 0 амандмани
 • Број на пратенички прашања: 1
 • Број на излагања на пленарна седница: 8 дискусии на пленарна седница, 2 (контра) реплики и 2 процедурални
 • Број на излагања на седници на работни тела, совети и други тела: 39
 • Работни тела член/присуство/одржани: 8/59/118
 • Работни тела заменик член/присуство/одржани: 8/19/95
 • Број на регистрирани гласања на пратеникот (закони/амандмани/останато1/останато2): 229/0/343/220

Податоците се преземени од извештајниот период од  јануари до  јуни 2018 година, и извештајниот период од јули до декември 2018 година, кој е производ од соработката на Собранието на Република Македонија со Граѓанската асоцијација „МОСТ“).

 • МЕСЕЧНА ПЛАТА: 69.044 денари.
 • Во период од јануари до јули вкупно земал: 483.308 денари или 7.859 евра
 • Дневници за службени патувања во странство за 2018 година: 1.190 евра

 

Вкупен имот во € по години