ЕКСПОЗИЦИЈА

Нада Ципушева

Пратеник
ВМРО-ДПМНЕ

Пратеничката Нада Ципушева е член на партијата ВМРО-ДПМНЕ. Таа е родена на 22 јануари 1958 година во с. Смиланци, Радовиш. Ципушева има завршено Филозофски факултет – ОНО, „Св. Кирил и Методиј“, Скопје.

Активности во Собранието:

 • Комисија за уставни прашања, член
 • Законодавно-правна комисија, член
 • Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците, заменик-член
 • Комисија за одбрана и безбедност, заменик-член
 • Комисија за надзор над работата на Управата за безбедност и контраразузнавање и на Агенцијата за разузнавање, заменик-член
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Словенија, претседател
 • Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со парламентите на Република Малта и Република Кипар, член
121.951 евра
8.877 евра
7.057 евра

За пратеничката Нада Ципушева на веб-страната на Државната комисија за спречување на корупција се достапни две имотни листи.

Единствената разлика е што во едната се додадени кредит од 4.739 евра и кредитна картичка од 3.859 евра.

Пратеничката Нада Цишпушева пријавила дека има денарска платежна картичка од 279 евра. Нејзиниот сопруг има земјоделско земјиште во Радовиш вредно 7.057 евра, куќа со двор во Радовиш вредна 40.650 евра и заеднички имот куќа со двор, исто така во Радовиш, вредна 81.301 евра.

Собраниски активности за 2018:

 • Број на присуства во Собрание: 69 пати
 • Број на отсуства: 42 оправдани и 10 неоправдани отсуства
 • Број на поднесени предлог закони/амандмани: 3 закони и 219 амандмани
 • Број на пратенички прашања: 0
 • Број на излагања на пленарна седница: 2 дискусии на пленарна седница, 2 (контра) реплики и 0 процедурални
 • Број на излагања на седници на работни тела, совети и други тела: 3
 • Работни тела член/присуство/одржани: 4/7/120
 • Работни тела заменик член/присуство/одржани: 6/16/68
 • Број на регистрирани гласања на пратеникот (закони/амандмани/останато1/останато2): 17/0/36/68

Податоците се преземени од извештајниот период од јануари до јуни 2018 година и извештајниот период од јули до декември 2018 година, кој е производ од соработката на Собранието на Република Македонија со Граѓанската асоцијација „МОСТ“.

 • МЕСЕЧНА ПЛАТА: 73.044 денари.
 • Во период од јануари до јули вкупно земал: 511.308 денари или 8.314 евра
 • Исплатени патни трошоци за користење на сопствено возило за службени потреби за 2018 година: 248.074 денари или 4.034 евра
 • Дневници за службени патувања во странство за периодот јануари-јули 2018 година: 58 евра

 

Вкупен имот во € по години