ЕКСПОЗИЦИЈА

Градоначалник

Митко Јанчев е роден 01 ноември, 1981 година. Дипломирал на Универзитетот «Гоце Делчев» во Штип и се стекнал со звањето дипломиран инженер- геолог, а подоцна на истиот Универзитет, завршил магистерски студии во отсекот на техничките науки, петрологија, минералогија и геохемија. Сопственик е на ДПТУ „Кожувчанка“ од Кавадарци, во која функцијата на управител ја преземал на 23 годишна возраст, по ненадејната смрт на неговиот татко, кој е основач на компанијата. Јанчев е член на Управниот одбор на Стопанска комора на Република Македонија и претседател на Регионалната Стопанска комора- Кавадарци. Тој особено е познат по своите хумани дела и поборник за општествено одговорни компании. Потврда се бројните активности и донации во областа на општественото живеење. Поддржал организирање на многу културни и уметнички настани, обезбедил донации и за подобрување на условите во медицинските установи во градот Кавадарци, но и во земјата, а поддршка дава и на бројни спортски настани но, и клубови. Повеќе од 10 години го финансира КК „ Фени Индустри“; Џудо клубот „ Кожувчанка“, ГРК „ Тиквеш“ и други клубови. Митко Јанчев е особено горд што е претседател на Иницијативниот одбор за изградба на црквата „Света Петка» во Кавадарци, а е и еден од поголемите инвеститори во изградбата. Има донирано и во образованите установи во општината, а учествувал и во основањето и финансирањето на противпожарната служба. На локалните избори во 2017 година е избран за градоначалник на Општина Кавадарци.

Митко Јанчев поседува имот вреден 10.994.140 евра. Тој има пријавено: осум земјишта, три земјишта во градба и двор, четири куќи, неодреден имот, три станови, осум возила, два удели, пет побарувања за заем, приход од продажба на грозје, субвенции, денарски депозит, трансакциска сметка , книга за заштеда, заем и земја изнајмена од МЗШВ. Сопругата на Јанчев поседува стан, автомобил, удели, депозит во странска валута, трансакциска сметка и треба да исплати заем. Со Јанчев тие поседуваат гаража, четири земјишта, две земјиште во изградба, два неодредени имоти и една зграда.

Вредноста на имотот на Митко Јанчев е 10.994.140 евра и се пресметува според податоците објавени на веб-страницата на Државната комисија за спречување на корупцијата.

Со имот вреден скоро 11 милиони евра, Јанчев е прв на списокот на десетте најбогати градоначалници што СКУП ги истражуваше.

Јанчев е еден од ретките членови на ВМРО кои јавно го поддржаа и гласаа за референдумот за името, ЕУ и НАТО, па добија закани.

СКУП пишуваше за градоначалниците кои се шефови и шефови на здруженија, Јанчев беше наведен како шеф на две трговски друштва: „Друштво за производство, трговија и услуги КОЗУВЦАНКА ДОО увоз-извоз Кавадарци“ и „Друштво за производство, трговија и услуги ЈА-МИ извоз-увоз ДООЕЛ Кавадарци “.

СКУП објави и список на градоначалници кои поседуваат фудбалски клубови, а Митко Јанчев е наведен како сопственик на фудбалскиот клуб „ФК ТИКВЕС 2014 Кавадарци“.

Вкупен имот во € по години