ЕКСПОЗИЦИЈА

Градоначалник

Петре Шилегов е роден на 12 јуни, 1969 година, во Скопје. Дипломирал на Правниот факултет, при УКИМ во Скопје, во 1995 година.   Две години подоцна го положил правосудниот испит и професионалната кариера како адвокат ја започнал од 1999 година, во адвокатска канцеларија „Петре Шилегов”. Во 2005 година бил  претседател на Второстепената државна Комисија за жалби по јавни набавки. На парламентарните избори во 2014 и во 2016 година бил избран за пратеник во Собранието на Република Македонија и оваа функција ја извршувал до локалните избори, во месец октомври, во 2017 година. Во рамки на Собранието на Република Македонија бил активен член во повеќе собраниски комисии и совети меѓу кои: претседател на Анкетна комисија за скандалот со прислушувањето, член на Постојана анкетна комисија за заштита на слободите и правата на граѓанинот и претседател на пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Чешката Република и други.

Петре Шилегов поседува имот вреден 914.496 евра. Тој изјавил дека поседува куќа и стан во Скопје, како и куќа со земја во Маврово. Во врска со финансиите, тој пријавил акции, закупнини, консултантски такси, заеми, лизинг и долг. Сопругата на Шилегов поседува три станови во Скопје, два удели и месечна закупнина и има еден заем. Како заедничка сопственост, Шилегов пријавил златен накит и часовници во вредност од 130.081 евра, слики вредни 48.780 евра и готовина од 138.829 евра. Депозитот е наведен како имот на неговите деца.

 

Вредноста на имотот на Петре Шилегов е 914.496 евра и се пресметува според податоците објавени на веб-страницата на Државната комисија за спречување на корупцијата.

Управувањето со градот со Шилегов имаше низа скандали, како и бројни ветувања што не се исполнети, така што незадоволството на граѓаните растеше и на крајот ескалираше на улиците во Скопје. Имено, оваа зима (2019 година) граѓаните предводени од невладините организации постојано протестираа против енормното ниво на загадување што го водеше Скопје до најголемо загадување и познат како еден од најзагадените градови во светот. Новинарите пишуваат за проблемот во бројни статии, велејќи дека властите не ги презеле потребните мерки за заштита на граѓаните од загадување, што резултираше со над 1.000 смртни случаи годишно. Од друга страна, според медиумите, секоја година се зголемува буџетот за заштита на животната средина. Но, и покрај тоа, оваа зима, како и претходните, најавените необични возења, или преземање на низа други мерки, остануваат само на хартија. Случајно или не, по скандалот со сомнителен увоз на отпад, кој, наводно, бил опасен во Бугарија, од страна на компанија во која имал удел директорот за депонија Дрисла, Горан Ангелов, Шилегов најави дека ќе биде отпуштен од работа. Шилегов предизвика загриженост во јавноста со својата изјава дека радиоактивниот отпад наводно бил запален во Дрисла, но оттогаш не ги повторил овие обвинувања. Во предизборната програма „Животен план во Македонија“ на СДСМ, во делот „Да за Македонија – не за Скопје 2014“, се наведува дека сите активности и трошењето на јавните финансии за проектот „Скопје 2014“ ќе бидат запрени веднаш и дека тие ќе започнат со процесот на разгледување и проценка на изводливоста на проектите. „Наместо да продолжиме да трошиме на луксузни, несоодветни и непродуктивни проекти, ќе ги распределиме парите за развој на сите општини во земјата. Континуирано ќе го подобриме квалитетот на животот на сите граѓани со инвестирање во капитални објекти за водоснабдување, канализација, депонии за отпадоци, локални патишта, јавно осветлување, градинки, училишта, инфраструктура за локални економски зони и др. “ гласи „Планот за живот“. Пред две години тој изјави дека дал наредба за преместување на галиите, но тие сè уште се наоѓаат во коритото на Вардар. Минатата година (2019 година) скопјани беа пријатно изненадени од најавите за изградба на Зелен парк на покривот на Градскиот трговски центар, но и непријатно откако дознаа дека таму е планирано и кафе. По негативните реакции од скопјани, запрената е изградбата на кафулето.

СКУП пишуваше и за градоначалниците кои се шефови и шефови на здруженија. Петре Шилегов е наведен како сопственик на Акционерско друштво за осигурување НОВ БИЗНИС ОСИГУРУВАЊЕ.

Вкупен имот во € по години