Featured

СКУП Македонија продолжува со следењето на имотната состојба на функционерите

Почитувани, читатели и подржувачи на работата на Центарот за истражувачко новинарство СКУП Македонија. Особена чест и задоволство ми е да споделам информација со вас дека нашата Организација и годинава продолжува со проектот „Колку се богати функционерите“. Веќе активно работиме на новата платформа, која треба да биде еден активен чинител и многу моќна алатка во превентивната […]

Ковачевски побогат од Џафери, вториот најбогат министер разрешен

На 100 дена пред двојните избори, Северна Македонија ја доби третата преодна (техничка) влада по 2016 година, чиј претседател е Талат Џафери од ДУИ кој воедно е и првиот премиер – Албанец. Центарот за истражувачко новинарство СКУП-Македонија, во рамките на проектот ПЕП направи анализа на податоците од имотните листи на одредени функционери, поточно оние кои […]

Колку „тежи“ целата Влада: кои пет министри се најбогати а кои најсиромашни?

Пишува: Кристијан Трајчов Колку „тежи“ Владата предводена од СДСМ и ДУИ? Кои пет министри се најбогати а кои најсиромашни? Центарот за истражувачко новинарство СКУП-Македонија, во рамките на проектот ПЕП, ги анализираше податоците од имотните листи на членовите на Владата каде се утврди дека вредноста на Владата изнесува вртоглави 8,991,506 евра. За споредба, Владата која беше […]

КОЛКУ СЕ БОГАТИ МИНИСТРИТЕ?

Мила Царовска, Министерка за образование и наука, е на првото место на листата на министри со најмногу пријавен имот, покажува анализата на СКУП во рамките на проектот ПЕП. Најмалку имот, пак, има пријавено Лубчо Николовски, Заменик на Претседателот за борба против корупцијата и криминал, одржлив развој и човечки ресурси.